Klarsyn 61 – Läser punkt i kyrkan
Hur löser han det som alls inte ser att högläsa söndagens Bibeltexter i gudstjänst? Vilken är hans inställning till sin synskada och Bibelns texter om blinda som ber om att få syn tillbaka? Om detta berättar Anders Holmberg intervjuad av Eva Fridh.

Klarsyn 60 – andakt med Sture Lyreskog
En andakt om vem Jesus är, om att ha Jesus som stövlar på fötterna för att gå genom dynga, och om att den som tror aldrig ska dö .

Klarsyn 59 – Andakt med Erik
Erik Bondesson håller en andakt vid dagar med Syskonbandet och han tar upp tankar och sång om grundtrygghet och så får vi höra hans dikt om Lycklige Berg.

Klarsyn 58 – Måns Högström 
 Måns berättar om hur det gick till när han en vanlig Jul plötsligt och oväntat blev kristen och vuxenkonfirmerade sig drekt därefter. Eva Fridh är det som intervjuar.

Klarsyn 57 –Marlene Juthstrand ledsagare
Marlene Juthstrand intervjuas av Tina Hanson. Marlene brukar vara med som ledsagare på Syskonbandets arrangemang, här berättar hon om hur hon upplever det men också om sin egen historia och det färska jobbet som kursansvarig för Klara kyrkas lärjungskola.

Klarsyn 56 – Monica Söderberg och Psalmmaraton
Kait Bessing besöker Psalmmaraton, en sjungande studiecirkel som går igenom psalmbokens 325 ekumeniska sånger. Hon pratar med Gail som deltar i studiecirkeln och med Monica som leder den.

Klarsyn 55 – Anki Folke diakon
Eva Fridh intervjuar Anki Folke om vad ett arbete som diakon kan innebära och vad det kan innebära för praktiska eller pedagogiska lösningar som Anki tar till som själv har en synnedsättning.

Klarsyn 54 – Jakob Liljenfeldt jobbar i kyrka
Eva Fridh pratar med Jakob, som jobbar med administrativa uppgifter i kyrkan vilket han trivs med på flera sätt, om hur det fungerar för honom och vi får lära oss lite om skärmläsare som hjälpmedel.

Klarsyn 53 – Jenny Näslund
Jenny från Umeå har valts till Syskonbandets ordförande och Eva Fridh tar reda på lite mer om vem Jenny är och vad hon tänker sig med styrelsearbetet i föreningen.

Klarsyn 52 – Jim Lagerlöf
Isabelle Ulfsdotter Hillberg träffar Jim som är en ung ivrig präst som ibland tvingas lifta till kyrkor på grund av sin gråstarr.

Program 51 – Cilla & Ulf om Fridlyst
Fridlyst är en verksamhet för barn som på olika sätt är utsatta för psykisk ohälsa i familjen. Anders Holmberg har träffat Cilla Stjernberg, som för ett antal år sedan jobbade på Syskonbandet, och Ulf Zetterman som jobbar med verksamheten och de berättar.

Program 50 – Lars-Ove Arnesson pastor och datapedagog
Eva Fridh frågar Lars-Ove om hur han som blind löser situationer såväl praktiska som bemötanden, inom båda hans yrkesområden, som pastor och som pedagog inom datahjälpmedel för andra synskadade.

Program 49 – Ruth Drakvinge
Isabelle U Hillberg intervjuar Ruth som tidigare jobbat på Syskonbandet, om bemötande och tankar kring hur det var för henne som frikyrkligt kristen att gifta sig med en kvinna.

Program 48 – Anki Folke om bön
Anders Holmberg pratar med Anki om olika sätt att be på, bland annat tidebön som en grupp i Syskonbandet fått prova på.

Program 47 – Per alltiallo
Tina Hanson pratar med Per Forsgren från Vilhelmina som berättar om sitt intresse för fjällvandring och om hur hans varierade jobb i kyrkan fungerar.

Program 46 – Tryggve Nandorf
Carl-Gustav Olofsson pratar med Tryggve bland annat om den fadderverksamhet i Etiopien som han varit med att bygga upp. Vi hör också hans egen sång som finns på Syskonbandets CD.

Program 45 – Ledarhund i kyrkan
Isabelle U Hilberg träffar Sofia Thoresdotter och pratar om hur det fungerar att ta sig fram tillsammans med en ledarhund både i vardagen och helg.

Program 44: Ortodox präst 
Eva Fridh intervjuar en finsk ortodox präst i Helsingfors som är synskadad

Program 43: Våra nordiska systerföreningar: Finland
Tina Hanson samtalar med Jarkko från de kristnas synskadades förening i Finland.

Program 42: Våra nordiska systerföreningar: Norge
Tina Hanson samtalar med Inger Slang, ledare i Norska KABB, Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte.

Program 41: Våra nordiska systerföreningar: Danmark
Tina Hanson samtalar med Poul Arne Nyborg, ledare i danska KABB, Kristeligt Arbejde Blandt Blinde.

Program 40: Kristen och synskadad
Anders Holmberg pratar med Robert och Sara från en temahelg med Syskonbandet om att vara kristen och synskadad.

I det första avsnittet av Syskonbandets programserie ”Klarsyn” får du höra Syskonbandets verksamhetsledare Tina Hanson berätta om vår förening, Kristna synskadades förening Syskonbandet.

Program 1: Om Syskonbandet

Program 2 – 9 handlar om Syskonbandets CD ”Se solen igen” som innehåller låtar helt skrivna av medlemmar i Syskonbandet. Här får du i varje program höra ett smakprov av de olika låtarna och intervjuer med sångförfattarna.

Program 2: Tinas sång
I detta program berättar Tina Hanson om Syskonbandets skiva och om hennes egen sång ”Se solen igen” som vill ge hopp om att allt ordnar sig.

Program 3: Eriks sång
Intervju med Erik Bondesson och hans somriga sång ”Psalm om sommaren”

Program 4: Ruts sång
Rut Ekström är en av Syskonbandets äldsta medlemmar och den som nu varit med allra längst i föreningen. I detta avsnitt av KLARSYN är det hon som intervjuas av Erik och hennes sång spelas.

Program 5: Maries sång
I detta program intervjuas Marie Bergström  och hennes sång Hyllningshymn spelas.

Program 6: Pontus sång
Pontus Nyman från Lund berättar bland annat om hur han under sitt konfirmationsläger mötte Jesus och bestämde sig för att bli kristen. Om detta handlar också hans sång ”Min väg till Gud” som är arrangerad i medeltida tappning och spelas i programmet. 

Program 7: Hjördis sång
I detta avsnitt av KLARSYN hör du Hjördis Lindström ifrån Boden och hennes sång ”Välsigna”. 

Program 8: Isabelles sång
Lyssna till ”Bella”, Isabelle Ulfsdotter Hillberg,  som berättar bland annat om sin förtjusning i Sydamerika och sitt sökande efter Gud och om att hon så småningom fann frid, vilket också hennes sång handlar om som spelas – ”Helig frid” 

Program 9: Dominiques sång
Dominique var med i en katolsk förening av synskadade i Elfenbenskusten där hon växte upp. Redan året efter att hon kom till Sverige kom hon med i Syskonbandet. I detta avsnitt hör du henne berätta om kampen, oron och glädjen att få uppehållstillstånd i Sverige och du hör henne sjunga sången ”Du är med mig alla dagar”.


Program 10-23 handlar om Syskonbandet i världen. Syskonbandet har systerföreningar runt om i världen och ett särskilt utbyte med Etiopien, Kongo Kinshasa och Tanzania. Vi har även engagerade medlemmar som har gjort intressanta resor världen runt och besökt platser och människor med anknytning till Syskonbandets verksamhet.

Program 10: Gun Eriksson, del 1
I de två första avsnitten i denna programserie hör du Gun Eriksson som berättar om erfarenheter från att ha bott, arbetat och rest i Kongo i många år.

Program 11: Gun Eriksson, del 2

Program 12: Tesfaye Deriba
Tesfaye berättar bland annat om hur han som ung blind kristen dragspelare kände sig tvungen att fly från Etiopien och hamnade i Sverige. Här fick han kontakt med Syskonbandet och engagerade sig för att hjälpa etiopier att starta upp liknande förening i Etiopien vilken idag är en stor förening med mycket verksamhet och som heter BCA. 

Program 13: Kerstin Strindberg
I detta avsnitt av Klarsyn får du höra Kerstin Strindberg berätta om hur det var att på 60-talet, då hon själv var i 30-årsåldern och helt blind, resa till Tanzania och där starta upp en skola från grunden för synskadade barn.

Program 14: Birgitta Karlsson
Birgitta Karlsson, intervjuad av Eva Fridh, berättar om sitt engagemang för synskadade i Tanzania och Zanzibar, något som startade när hon var 25 år och har hållit i sig sedan dess.

Program 15: Eva Fridh
I detta Klarsyn följer vi med Eva Fridh till Zanzibar. Eva träffar där synskadade som berättar om deras situation och förutsättningar. Vi får hälsa på i den lilla butik Birgitta Karlsson bedrivit och där bland annat mattor säljs som de synskadade tillverkat. Hör detta och Zanzibars gatuvimmel! 

Program 16: Daisy Grönqvist
Daisy Grönqvist i Finland berättar om hur tufft men sedan också engagerande det var för henne att resa till Tanzania och jobba på skolan för blinda barn i Tabora. Plötsligt stod hon också där med en nyfödd son som redan var i skolåldern, och tillsammans med honom byggdes sedan verksamheten upp för att göra kristen litteratur tillgänglig på swahili i punktskrift.

Program 17: Gruppsamtal om Tanzania
Elin Hörnblad, Erik Bondesson och Tina Hanson minns tillbaka på den resa de gjorde med en grupp från Syskonbandet till Tanzania för några år sedan. Vi får bland annat höra massajbarn sjunga om att de älskar skolan och vi får höra den svängiga skolkörens välkomnande på blindskolan i Tabora.

Program 18: Taizé med Pontus Nyman
Erik pratar med Pontus Nyman om det protestantiska klostret Taizé i Frankrike, som många tusentals personer särskilt många unga vuxna besöker varje år

Program 19: Ronny Gilderskär om Hongkong
I detta program  av Klarsyn berättar Ronny Gilderskär om föreningen av kristna synskadade som han besökte i samband med semester i Hongkong och om hur mycket längre fram än Sverige det samhället ligger i tillgänglighet och säkerhet för personer som inte ser.

Program 20: Englandsresan
Elin, Marie och Erik berättar om resan till England de gjorde tillsammans med andra i Syskonbandet och norska KABB, med höjdpunkter så som musikal, St Paul´s Cathedral och besök hos vår engelska motsvarighet Torch Trust.

Program 21: Eva Fridh, volontär i Etiopien
Eva Fridh var 2 månader som volontär i Etiopien, hos Syskonbandets systerförening BCA, och fick då undervisa i engelska men också uppleva storslagen natur, värme från både klimat och människor, behovet av hjälpmedel för de med funktionsnedsättning, skillnader och likheter i den etiopiska föreningen och den svenska. I detta avsnitt av Klarsyn där hon berättar för Bella och oss.

Program 22: Syskonbandets resa till Israel del 1
Hösten 2014 gjorde Syskonbandet en gruppresa till Israel. I dessa två avsnitt får vi höra berättas om vad gruppen fick vara med och uppleva och vi får även lyssna på ljudupptagningar från resan.

Program 23: Syskonbandets resa till Israel del 2
Programmet om resan till Israel fortsätter.

Från program 24 börjar programserien kallad ”Ordspaning”. Marie Bergström och Isabelle Ulfsdotter med olika gäster pratar kring olika ord och vad de associerar till och vad Bibeln säger.

Program 24: Styrka
Isabelle och Marie om ”styrka”.

Program 25: Identitet
Pontus Norshammar och Isabelle Ulfsdotter-Hillberg pratar om identitet.*

Program 26: Drömma
Annelie Nilsson och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om ordet dröm och att drömma.

Program 27: Vänskap
Marie Bergström och Anders Holmberg samtalar om vänskap.

Program 28: Rädsla
Tina Hanson och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om rädsla.

Program 29: Hopp
Marie Bergström och Lena Nisula Wester pratar om hopp och om frälsarkransen.

Program 30: Lycka
Isabelle Ulfsdotter och Jimmy Hillberg pratar om lycka.

Program 31: Rötter
Ronny Gilderskär och Marie Bergström pratar om rötter.

Program 32: Julspecial
Erik Bondesson berättar om jul och olika aktiviteter med Syskonbandet. Daisy Grönqvist berättar om hur det kunde gå till när de firade jul i Tanzania.

Program 33: Fredagskören
Isabelle Ulfsdotter Hillberg berättar om fredagskören i Örebro.

Program 34: Nystart
Tina Hanson, Anders Holmberg och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om nystart.

Program 35: Tvivel
Tina Hanson, Anders Holmberg och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om tvivel.

Program 36: Tillit
Tina Hanson, Anders Holmberg och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om tillit.

Program 37: Respekt

Tina Hanson, Anders Holmberg och Isabelle Ulfsdotter Hillberg pratar om tillit.

Program 38: Kärlek 
Marie Bergström och Sofi  pratar om kärlek.

Program 39: Upplevelser 
Isabelle Ulfsdotter Hillberg och Kait Bessing pratar om upplevelser.