Här hittar du tips på tal- och ljudböcker med kristen koppling. Vill du tipsa oss om böcker till denna sida och till vår tidning? Hör av dig!

Linda Bergling, Min himmelske konung och jag. ”I den här boken får vi följa Linda Bergling på hennes äventyr genom livet. Från ”ungdjävel”, vänsterradikal och motståndare till den kristna tron till omtyckt pastor och världsvid förkunnare. Boken är en intensiv, känslig och underhållande berättelse om att finna sig själv i Gud och att våga möta sitt förflutna för att kunna gå vidare in i den verkliga meningen med livet. Det var över trettio minusgrader dagen Linda höll på att dö uppe i den norrländska skogen. Bara fem år gammal hade hon tagit med sin yngre lekkamrat på en vandring rakt in i den djupa skogen för att följa spåren efter hans farfars häst. Det var hennes påhittighet och kreativitet som räddade de båda vilsna barnens liv den natten. Vid ett annat tillfälle åt hon upp sin morfars hjärtmedicin och var bara en hårsmån från döden. Lindas ungdomsår var turbulenta och präglades av ångest, rastlöshet och ständiga frågor om livets mening. Trots sina försök att passa in kände hon sig inte riktigt hemma varken i studentmiljön eller vänsterrörelsen. Slutet på en vild förälskelse, som fört henne till Paris, blev till sist en nystart i Sverige. Med hårt sminkade ögon, en alldeles för kort, svart klänning och knallröda strumpor som lyste som stoppljus stod hon ute i kylan och väntade på sina vänner. Då fick hon en inre maning att gå in i en kyrka för att värma sig. Detta blev början till den radikala vändningen, som ändrade hennes livsväg för evigt.” (Text från förlaget Boklöven Arken)

Simon Ådahl, Den oväntade resan.
”Han föddes i Finland och kom tillsammans med sina föräldrar och fem syskon som invandrare till Sverige under rekordåren i början av 1960-talet. Redan som barn mötte han musiken som sedan skulle komma att bli en central del i hans liv. Drömmen för den unge Simon Ådahl var att kunna skriva popmusik med kristna texter, vilket var totalt otänkbart i dåtidens Kyrksverige. Tillsammans med sina bröder Dan och Frank utgjorde han istället den unga trion Dan, Frank & Simon som under flera år gjorde succé med sina välkammade och stillsamma sånger i de svenska och finska frikyrkorna. Simons dröm om att få spela kristen pop och rockmusik skulle dock komma att bli sann några år senare. Under femton intensiva och stundtals turbulenta år utgjorde Simon och hans yngre bror Frank, tillsammans med brödraparet Lasse och Bertil Edin, Sveriges genom tiderna mest framgångsrika rockband med kristna förtecken, Edin-Ådahl. Kvartetten skrev historia 1990 när man som första och hittills enda kristna rockband vann Melodifestivalen med låten Som en vind och fick representera Sverige i den stora finalen av Eurovision Song Contest i Zagreb i dåvarande Jugoslavien. Men berättelsen om Simon Ådahls liv innehåller inte enbart glädje och ofattbar framgång, utan även en lång och mörk period som präglades av djup bitterhet när han vände sin barndoms Gud ryggen och svor på att aldrig någonsin sätta sin fot i en kyrka igen. Hans livsresa tog trots detta en helt oväntad och dramatisk vändning en natt på ett hotellrum på Teneriffa. Idag är Simon Sveriges mest anlitade reseevangelist. Han besöker kyrkor och församlingar i alla samfund och hans möten präglas av gudomliga mirakler där människor blir frälsta, helade, befriade och upprättade. Simon bär ett viktigt budskap på sitt hjärta, att alla troende har fått precis allt som Bibeln berättar om. Det finns inga andliga superstjärnor. Berättelsen om Simon Ådahls liv är en berättelse om förlåtelsens kraft och vägen ut ur bitterhet och hat. Den innehåller många komiska, dråpliga, galna och dramatiska samt inte minst övernaturliga händelser. Den oväntade resan är en bok som inte kommer att lämna någon som läser den oberörd. Simon Ådahl har skrivit sin självbiografi tillsammans med frilansjournalisten Göran Jacobson.” (Text från Sjöbergs förlag)

Ögon som ser – glimtar av Gud i mörkret, Becky och Tim Keep
Becky och Tim Keep är ett ungt par som tjänar Gud på missionsfältet. Glädjen är stor när deras tredje barn föds på ett sjukhus i Filippinerna. En liten välskapt pojke som får namnet Jesse. Vid en rutinkontroll av babyn i hemlandet USA upptäcker man att Jesse har en tumör i ena ögat. Becky och Tim befinner sig plötsligt i en förälders värsta mardröm när sjukdomen så småningom kostar lille Jesse hans båda ögon. Följ denna sanna berättelse om familjen Keeps resa genom hopp och förtvivlan när de försöker anpassa sig till en helt ny tillvaro. En fantastisk skildring av Guds trofasthet som inte lämnar någon läsare oberörd. (Daisy, text från Semnos förlag) Maria Selberg har läst boken och tycker den bitvis saknar ett psykologiskt djup och har lite luckor och visar på kulturella skillnader på gott och ont men är ändå läsvärd.

John Bunyan – förkunnare – författare, Alfons Sundqvist
Lättläst och saklig biografi över författaren till ”Kristens resa”. Läsaren får en inblick också i de sociala och politiska förhållandena i 1600-talets England. Tips från Maria Selberg

Dagens Lösen för 2016 finns nu i punktskrift.
MTM har producerat Dagens Lösen i punktskrift i fyra volymer. Som vanligt med nya punktskriftsböcker får man den som envägslån, vilket betyder att boken inte behöver återsändas. Den kan beställas på Legimus eller på telefon 08-580 02 720.

Innehåller ett par korta texter från Bibeln för varje dag på året, en från Nya och en från Gamla Testamentet. Som tredje text finns också en bön, psalmvers eller en dikt. För varje vardag finns även hänvisningar till två bibelställen, det ena ansluter till kyrkoåret och det andra till en bibelläsningsplan, som följer bibeln från början till slut. Tips från Lars-Ove Arnesson

Den stora upptäckten, Ulf och Birgitta Ekman
I mars 2014 meddelade paret Ekman att de lämnar Livets ord för att bli upptagna i den katolska kyrkan. Beskedet kom mycket överraskande för många och väckte uppståndelse i media. I denna bok berättar de själva om hur deras resa mot att konvertera till katolicismen gick till. Ljudbok (Daisy). Ronny Gilderskär

Stanley Sjöbergs böcker
Det har kommit in önskningar om att vi ska skriva något om Stanley Sjöberg och hans författarskap i tidningen. Det finns ett stort antal titlar som är tillgängliga som talbok skrivna av Stanley:
Höga berg och djupa dalar
Den tredje dagen
Dagbok
Bergspredikans Kristus
Diskutera Gud
Ett lyckligt liv
Hur jag blev en kristen
Ärlighet och respekt mellan kristna och muslimer
Ur svenska hjärtans djup
Profetior inför 2000-talet
Bönens hemlighet
Dessutom finns ”Boken om Stanley Sjöberg” av Birger Thureson som kom ut 2011.
I medlemstidningen nummer 6 – 2015 finns en intervju med Stanley Sjöberg om hans författarskap.

För ett tag sedan var det en artikel om ”Roparna” och två boktips angående denna rörelse med i vår medlemstidning. De fanns då endast som punktskrift men nu har boken ”Roparna” av David Carlsson lästs in och finns att låna som talbok.
Tips från Kjell-Åke Hult, Stockholm.

En blind ser på livet, E A Söderquists berättelse
Jag har länge vetat att det finns en bok som heter ”en blind ser på livet, E A Söderquists berättelse”. Boken kom 1965 och lästes in redan samma år av Bengt Sundmark för dåvarande De Blindas Förenings Bibliotek. Av någon anledning har jag inte läst den boken förrän helt nyligen. Jag tänkte mig nog att den mest handlade om att vara blind och ”dråpliga händelser” man råkar ut för. Men det visar sig att Erik Albin Söderquist har skrivit en hel livsberättelse tillsammans med Erik Martinsson, som alltså är medförfattare. E A Söderquist föddes 1899, och när han skrev boken hade han verkat som församlingsföreståndare inom Pingströrelsen i mer än 30 år. Det mesta av den tiden var han helt blind. Under senare år gav han också Syskonbandet en hel del tid som ledamot i styrelsen och som sommarkaplan på föreningens gård Sjöliden. Det var först i 20-årsåldern som Söderquist fick problem med synen och så småningom blev han helt blind. Då hade han tjänst som församlingsföreståndare. Efter en tids rehabilitering meddelade han församlingsstyrelsen att han var beredd att lämna sin tjänst. Men svaret blev: ”Jo, vi har pratat om det där. Men truten är det ju inget fel på.” Han var alltså välkommen att fortsätta sin tjänst. Boken är en hel livsberättelse som beskriver förhållandena i Sverige som det var i början av 1900-talet. Mycket intressant och läsvärt. Författaren beskriver också hur det var att förlora synen, och han berättar dessutom om de blindas förhållanden och ger vad vi idag skulle kalla synskadeinformation, d.v.s. råd i umgänget med synskadade. Han berättar också om synskadades förhållanden när det gäller möjlighet till arbete och att klara sig i livet i största allmänhet. En del av detta är ständigt aktuellt, annat är mer tidsbundet. Läs och begrunda. Boken finns överförd till Daisy hos MTM. Jag antar att en del av er har möjlighet att ladda ner böcker till dator eller mobil, men annars är det de lokala biblioteken som hjälper till med lån. När det gäller böcker i punktskrift, så kan man ringa till MTM eller beställa via Legimus i datorn. På Legimus kan man också ge förslag på böcker man vill ha i punkt. I stort sett alla förslag blir av. Ett tips på en bok i punktskrift vill jag också förmedla. Bokens namn är ”Tro och Liv – Texter för Reflektion och Samtal”. Boken är utgiven på Argument Förlag och är författad av tre präster i Svenska Kyrkan: Maria Ottensten, Carl Magnus Adrian och Kerstin Hesslefors Persson. Det är en samling texter för samtal i grupp eller självstudier. Den har något att ge både till den redan troende och till den som söker och vill veta mer. En handbok för samtalsledare finns också. Både grundboken och handboken finns i punktskrift men än så länge inte som talbok.
Lars-Ove Arnesson

Drabbad av verkligheten, Abby Johnson ”När jag lyfte upp ultraljudskannern hade jag ingen aning om att de närmaste tio minuterna skulle få min värdegrund att vackla och få mig att slå in på en helt ny livsväg.”

Abby Johnson sade upp sig på sitt jobb i oktober 2009 – en vardaglig händelse som blev en toppnyhet över hela USA. Abby var nämligen chef för en abortklinik i Texas, och när hon slutade var det för att ansluta sig till abortmotståndarna i ja till livet-rörelsen. Den omedelbara anledningen var att hon för första gången hade hjälpt till under en abort och sett – på ultraljudmonitorn – vad som faktiskt hände.

Djupt personligt och utlämnande – och med stor respekt för sina före detta kollegor och vänner på abortkliniken – berättar Abby om sin dramatiska livsresa – om tjejen ur den trygga kristna familjen som gjorde två aborter själv, brann för kvinnor i nöd och deras ”rätt till självbestämmande”, befordrades till chef för en abortklinik och utsågs till Årets medarbetare, uteslöts ur sin kristna församling, drabbades av verkligheten och bytte sida, drogs inför rätta, tvingades lämna sin nya kyrka…

Drabbad av verkligheten lämnar ingen oberörd! Det unika med boken är att bilden som tecknas är brutalt ärlig, känslomässigt engagerande och ändå allt annat än svart-vit. (Text från Sjöbergs förlag)
Tips från Maria Selberg. Finns som Daisy-bok.

Förlåtelse, Tutu, Desmond
Här skriver Desmund Tuto, ärkebiskop emeritus i den anglikanska kyrkan i Sydafrika, om det svåra att förlåta. Desmund Tuto var drivande i processen att avskaffa apartheidsystemet i Sydafrika och var sedan engagerad i den så kallade Sanningskommissionen som utredde brott begångna under apartheidtiden. Medförfattare är hans dotter Mpho, även hon anglikansk präst. Tillsammans berättar de om vad förlåtelse är, hur den fungerar och varför den är nödvändig. Daisy

Just idag, Carlsson, Olle
Bok som vill inspirera till kraft och närvaro i den enda tid vi har enligt författaren, nuet. Rådet är att börja varje morgon med en sinnesrostund och ta vara på de möjligheter vi har att utvecklas som människa. Om man låter varma tankar av tro, hopp och kärlek sjunka in i medvetandet på morgonen kommer de att påverka ens dag. I boken finns 365 tankar för minnesro. Författaren Olle Carlsson är kyrkoherde i Katarina församling och präst sedan 30 år. Daisy

Jag har ju ett bra liv,  Nygård, Marian
Från det att Adrian var fem månader ägnade hans föräldrar all tid åt honom och hans livshotande sjukdomar. Hans immunförsvar var hyperkänsligt och kunde bli våldsamt sjuk. Till slut hade hans muskler blivit så svaga att han var tvungen att använda rullstol. När Adrian var tolv år reste de till USA och deltog i en kristen konferens där man ofta bad för sjuka. Författaren är mamma till Adrian och hon berättar om det mirakel som sedan hände. Daisy

Jag är bara Nathan Söderblom satt till tjänst Av: Jonson, Jonas Biografi över Nathan Söderblom, svensk ärkebiskop 1914-1931. Tyngdpunkten ligger på Söderbloms internationella verksamhet. Han ville förena de olika kyrkorna som kommit att stå mot varandra genom första världskriget. Främst ägnade han sig åt det ekumeniska arbetet och på hans initiativ ägde det stora ekumeniska Stockholmsmötet rum 1925. Här deltog alla kyrkliga samfund utom romersk-katolska kyrkan Daisy

Herdepojken och bönhusflickan, Wolde Selassie, Ella
Författaren är född och uppvuxen i Västerbotten. Hon utbildar sig till folkskollärare och bosätter sig i Etiopien för en missionärstjänst. Där möter hon herdepojken Taye som senare läser till präst. Här har hon dokumenterat sin och Tayes historia genom berättelser om familj och släktingars. De rör sig kring kultur och religion, levnadssätt och traditioner i både Etiopien och Sverige. Daisy

Det händer när du vilar – Tomas Sjödin

En del drömmer om fler timmar på dygnet eller hoppas på oväntade luckor i kalendern. Andra brottas med ett överbokat liv och känslan av att aldrig kunna koppla av. Många längtar efter vila. Men vad är vila – mer än att inte arbeta? Hur får vi ihop vårt behov av vila med allt ansvar och med känslan av att inte riktigt räcka till? Hur handskas vi med vilans ärkefiender Oro, Leda och Rastlöshet? Tomas Sjödin tar oss med in i vilans värld och utforskar det mönster som går igen i allt från det där bortglömda namnet till den hållbara kärleken: Släpp det! Sluta försök! Låt i stället livet komma till dig! Det händer när du vilar är en hyllning till sofflocket, till livets tempoväxlingar och till den vila som kan fyllas av vänner, måltider och fest. Är det kanske dags att damma av vår äldsta och mest beprövade veckorytm och återupptäcka vilodagen?
Ronny Gilderskär

Bibeln för små och stora – Marijke ten Cate
33 berättelser från Gamla och Nya testamentet, bland annat Noaks ark, Josef och hans bröder, David och Goljat, Daniel i lejongropen, Jesus födelse och Jesus korsfästelse. Berättelserna är språkligt anpassade att passa barn och att läsas i hela familjen. Innehåller även en kortfattad historisk översikt om vad Bibeln handlar om samt ett förord av kyrkoherde Kerstin Hesslefors Person och domkyrkoteolog Jonas Eek. (Punktskrift, talbok under produktion)

Fred är vägen till FredKG Hammar
Boken tar sin utgångspunkt i ett utkast till en fredsteologi. Författare är den tidigare ärkebiskopen KG Hammar. Svenska kyrkans kyrkostyrelse har ställt sig bakom texten som ett förberedelse- och samtalsdokument inför Kyrkornas Världsråds generalförsamling i Busan. Texten kompletteras med korta reflekterande texter och konkreta, hoppingivande exempel om att fredens väg är möjlig. Frågor för fördjupning och samtal avslutar boken. (Talbok och punktskrift)

Såvitt jag minns – Bo Lundmark
Den legendariske Lappmarksprästen Bo Lundmark skriver här om sina upplevelser från Härjedalens fjällvärld i söder till Torneträsk i norr. Han skildrar många möten med färgstarka profiler bland samer och bofasta i både helg och vardag. Här finns också berättelserna om kampen för att rädda Vindelälven och om engagemanget för de strejkande arbetarna i Kiruna. Naturupplevelser och fiske är återkommande ackord i hans skildring.

Effektiv bön – Carl-Erik Sahlberg
Carl-Erik Sahlberg, präst i Svenska kyrkan, delar här med sig av sina erfarenheter av bön och bönhörelse. Han menar att många börjar sin bön med ett tvivel i sitt inre. Man tror kanske att Gud är missnöjd och att det nog inte kommer att bli så som jag ber om. Författaren vill istället ingjuta mod hos bedjarna. Gud är god och hör verkligen bön. Författaren uppmanar också bedjaren att vara konkret eftersom det är vad Jesus själv lär oss att vara i bönen.

Tusen olevda liv finns inom mig av Tomas Sjödin.
Detta är den första romanen som Tomas Sjödin, pastor, författare och sommarpratare har gett ut. Handlingen utspelar sig kring pastorn Bengt Eriksson som några år efter sin hustrus död kommer till en vändpunkt i livet. Han gör ett mycket tvärt uppbrott för att fullfölja något han känner att han måste göra. Titeln anspelar på de tankar alla bär med sig om de val vi har gjort i livet och funderingar över hur livet kanske hade blivit om vi valt annorlunda och om att våga ta ett språng ut i det okända när vi upplever att det är vägen för oss. Om du som jag har läst andra böcker av Tomas Sjödin som du gillade tror jag inte du blir besviken. Tempot är tidvis ganska lågt men handlingen drivs framåt och det är svårt att släppa boken när slutet närmar sig!

Den himmelske mannen av Paul Hattaway och Broder Yun
Denna bok innehåller hemska beskrivningar av den tortyr och det lidande Broder Yun blev utsatt för i Kina men också mirakler och om hans stora hängivenhet för Jesus Kristus.
Bokia skriver så här om boken: ”Den märkliga, sanna historien om Broder Yun. Att möta och lyssna till broder Yuns livserfarenheter är ett modernt stycke ur Apostlagärningarna. En ung man som grips av kraften, värmen, kärleken och hängivenheten i tron på Jesus. Broder Yun och många med honom får betala ett högt pris för sin orubbliga tro och hängivenhet. De beslutar att följa Jesus Kristus oberoende av vad det kommer att kosta. Broder Yun är en av Kinas husförsamlingsledare. Idag kan han inte återvända till sitt hemland. Trots sin ungdom fick han avtjäna plågsamma fängelsestraff med tortyr och långa fängelsevistelser för sin tro. När Broder Yuns sönderslagna ben på ett övernaturligt sätt ändå kan bära honom och han likt aposteln Petrus bara vandrar raka vägen ut från det fängelse som mänskligt sett ingen kunde fly från, så är det bara ett av de många märkliga vittnesbörden. Förföljelsen av Kinas kristna idag är en nedtystad verklighet när myndigheterna gör allt för att intressera västerländska affärsintressen för att investera i detta märkliga land med sin mångtusenåriga historia. Idag vet ingen hur många kristna som finns i Kina. Kanske 100 miljoner. Inget kan överskugga broder Yun och hans medkristnas kärlek till Jesus och inget tycks kunna stoppa dem i sin hängivenhet för att proklamera evangeliets förvandlande kraft.”
Finns som talbok hos MTM.

Himlen omfamnar jorden av Åsa Molin
Under Syskonbandets skaparhelg i mars fick vi träffa Åsa Molin som är lärare på skolan och även författare. Maria Selberg blev nyfiken på hennes böcker och har läst denna som hon vill rekommendera.
Boken blir bättre ju längre man läser den säger Maria. – Hon skriver så fint om förlåtelse och försoning. Det känns trovärdigt och hon verkar ha en fin människosyn.
Ur förordet: ” Bönen Vår Fader är en inbjudan. Jesus tar oss med in i sin egen bön så att vi kan ana relationen och revolutionen – relationen med den omfamnande fadern och revolutionen som förvandlar världen.
Genom bönen får vi se att vi är barn som har adopterats av Fadern, vilket också har gjort oss till medlemmar i en ny och världsomspännande familj. Vi får vidga våra perspektiv och se våra syskons behov – och när vi ber om bröd kan vi själva också vara en del av svaret för någon annan. Vi dras in i den stora räddningsplanen för världen.Varje rad i den korta bönen bär på vishet och djup, men också på konkreta utmaningar för alla dimensioner av vårt vardagliga liv. Vad har vi i fokus? Hur ska våra relationer till varandra se ut? Vad betyder det att vi skall förlåta så som vi har blivit förlåtna? Vad är förhållandet mellan Guds förlåtelse och vår? Vilka är vi människor egentligen – och vem är Gud?Åsa Molin kikar bakom orden och vägleder genom Bibelns berättelser. . Ytterst sett är Vår Fader en bön som öppnar våra ögon för en hisnande verklighet: att himlen redan nu omfamnar jorden.”
Finns inläst hos TPB.

Varje varelse ett Guds ord: omsorg om djuren som kristen andlighet av Annika Spalde & Pelle Strindlund.
Jordens herrar: slaveri, djurförtryck och våldets försvarare av Pelle Strindlund. Författarna är Kristna djurrätts- och fredaktivister och har varit medförfattare i flera böcker om ickevåld, civil olydnad, djurrätt och livsstilsfrågor. Båda författarna (som är gifta med varandra) har deltagit i aktioner mot t.ex. vapenexport och har för detta fått sitta av flera fängelsestraff. Annika Spalde blev av Tidningen Dagen placerad på deras lista över 100 bra förebilder 2008, med motiveringen: ”Sveriges mest aktiva diakon. Nöjer sig inte med att fördöma orättvisor i samhället. Hon agerar mot dem, för att få andra att få upp ögonen.” Boktipsaren tycker böckerna har en positiv och ödmjuk ton som inbjuder till en annan livsstil utan att vara dömande. I boken ”Jordens Herrar” jämför författaren argumenten för dagens djurförtryck med argumenten för slaveriet av människor på 1700- och 1800-talet. Han visar på omfattande och djupgående likheter: hur slavarna och djuren hanteras, hur förtrycket legitimeras och hur de som kritiserar exploateringen bekämpas.

Boken ”Varje varelse ett Guds ord” är en samling texter som vill visa på människor som berörts av djurs lidande och som på olika grunder valt att kämpa för djurens rätt från tidig kristen tid till idag. De menar att ett sätt att leva ett moraliskt gott liv på är att även inkludera djuren i sin medkänsla med allt levande. Som en röd tråd genom boken löper deras egna dagboksanteckningar.
Bägge böckerna finns som talböcker hos TPB och ”Jordens Herrar” även på punktskrift.

 

Corrie Ten Boom – ”Gömstället” och ”I min faders hus”
Corrie Ten Boom föddes 1892 och växte upp i en kristen urmakarfamilj i Haarlem, Nederländerna. Under andra världskriget blev de aktiva i motståndsrörelsen och tog emot och gömde judar och motståndsmän i sitt hem. Corrie sökte också upp andra familjer för att få de att hjälpa judar undan förföljelserna. I hennes sovrum byggde man en lönnvägg med ventilation och ett larmsystem om det blev en räd och SS kom och genomsökte deras hem. Man uppskattar att cirka 800 judar och motståndsmän blev räddade genom Corries försorg. 1944 blev familjen avslöjad genom en informatör och hamnade i olika koncentrationsläger. Corrie överlevde detta och kunde senare skriva ett antal böcker om sin historia och åka världen över och berätta. Idag är deras bostad ett museum där det ursprungliga gömstället finns bevarat och det gjordes även en film ”The hiding place” efter boken.
Några år efter att boken ”Gömstället” hade kommit ut skrev hon ”I min faders hus” som handlar om hennes uppväxt och åren före andra världskriget.
Bägge böckerna (och två till av samma författare) finns som Daisy att låna hos TPB.

 

Du är mer än du anar – om konsten att bli vän med sin själ av Tommy Hellsten som är en kristen finlandssvensk författare och terapeut som är mest känd för sin bok ”Flodhästen i vardagsrummet” som handlar om att växa upp i en familj med något sorts missbruk eller psykisk sjukdom och hur det påverkar övriga familjemedlemmar. I boken ”Du är mer än du anar” som jag nämner i min betraktelse sist i denna tidning får vi ta del av korta betraktelser och historier som syftar till att reflektera över den svåra konsten att vänta in sin själ och inte låta egot styra våra liv. Eftersom boken är helt ny finns den ännu inte på TPB men du som läser detta och tycker den verkar intressant, hör av dig till TPB, ju fler som gör det desto snabbare blir den inläst. De flesta av Hellstens tidigare böcker finns redan på TPB. Ronny Gilderskär

 

En av de tolv av Agneta Sjödin
En av de tolv är en roman som beskriver Jesus utifrån lärjungen Jakobs perspektiv. Författaren Agneta Sjödin, känd TV-profil, fick idén om denna bok då hon var vid Jakobs grav vid pilgrimsvandringens slut i Santiago de Compostella i Spanien. Vi får i boken ömsom följa Jakobs liv efter Jesus död, ömsom vara med i Jakobs reflektioner och återblickande minnen av tiden tillsammans med Jesus. Jakob var en enkel fiskare i en judisk familj. Han förlorade sin tro i bitterhet då han förlorade sin kärlek, den flicka han var trolovad med sedan unga år, men livet förändrades på nytt när han mötte Jesus. Jakob såg skimret kring Jesus och följde honom därför, liksom hans bror Johannes, och blev en av de tolv lärjungarna. Jesus predikade Kärlekens lära och lärjungarna fick i uppdrag att föra denna vidare varför Jakob reser, hamnar i Spanien och där träffar han den speciella kvinnan Anna. Han slits mellan att stanna i Spanien och att återvända till Jerusalem som han lovat och upplevt att Jesus kallat honom till att göra, trots att detta innebär en överhängande fara. Detta är en vacker, sorglig och på samma gång glädjande och hoppfull roman som jag tycker ger en inblick i hur livet kring Jesus och den förföljande tiden efter hans död kan ha tett sig.Boken finns inläst som Daisy på TPB och inläsaren är Dan Kandell. Den finns även i bokhandlar som CD-bok och då är det författaren själv som läser.Tina Hanson

 

90 minuter i himlen: en sann berättelse om död och liv, av Don Piper och Cecil Murphey
Efter att ha varit på en konferens körde Don sin bil hemåt i dåligt väder. Han kom ut på en smal bro och plötsligt vinglar en långtradare över på fel sida vägen och krossar hans bil. Räddningspersonal är snabbt på plats men de kan bara konstatera att han är död och de täcker över honom och bilen med en presenning. Någon timme efter olyckan kommer en pastorskollega till olycksplatsen och tränger sig in i bilen och lägger handen på Don och börjar be och efter en stund börjar han sjunga på sången ”Vilken vän vi har i Jesus” och då hör han hur Don börjar sjunga med, han lever! Det hade då gått 90 minuter sedan olyckan. Don beskriver sedan i boken hur det sista han minns är långtradaren som vinglar och sedan står han i himlen och blir mottagen av en skara nära och kära som har gått före honom. Resten av boken handlar om hans svårigheter att ta sig tillbaka efter de mycket omfattande skador han fick och hans kamp med att vara den som ska ta emot hjälp. Efter den underbara stunden i himlen funderar han mycket på varför han fick komma tillbaka till jordelivet och med de smärtor och vånda som de första åren efter olyckan blev.
Finns som Daisy på TPB inläst av Ove Ström.
Om godhet av Desmond och Mpho Tutus
Anna Sonmark tipsar om boken ”Om godhet”, som hon tycker är mycket läsvärd.
-Den är väldigt fin, enkelt och bra skriven, säger hon. Den handlar verkligen om godhet och varför den förändrar allt. Den är inte svår utan en sådan som alla kan ta till sig.
Anna berättar vidare att biskop Tutu, som är en man som gått genom mycket, skriver på ett trovärdigt sätt om varför han tror. Och att han tror att Gud lagt något gott i varje människa och att godheten därför ska segra.
Vi kan väl tillägga att biskop Tutu skrivit boken tillsammans med sin dotter Mpho Tutu, som för övrigt besökte bokmässan i Göteborg i höstas.

Ansikte mot ansikte
Kerstin Wingårdh har ringt och tipsat om två böcker som finns inlästa nu. Den första är ”Ansikte mot ansikte”, av Göran Skytte och Wilfrid Stinissen. I den möter journalisten Göran Skytte karmelitbrodern, författaren och den andlige vägledaren Wilfrid Stinissen i ett samtal om kristen tro. De för ett levande samtal med varandra och belyser ämnen som ”Gud den store förvandlaren”, ”Tvivel och vårt behov av tecken” och ”Ondskans problem”.  Göran Skytte och Wilfrid Stinissen vänder sig både till den som är nyfiken på kristen tro och till den som söker fördjupning.

Om jag glömmer dig, Jerusalem
Den andra boken heter ”Om jag glömmer dig, Jerusalem. Möten mellan judendom och kristendom” och är skriven av Sofie Hamring.
Innanför Jerusalems gamla murar strålar världens tre stora monoteistiska religioner samman och trängs på en yta som inte är mycket större än Gamla Stan i Stockholm. Det är staden där konflikter avlöst varandra i årtusenden, men också staden vars själva namn avslöjar att den är platsen där Gud skall låta sig ses. Hit kom dominikansyster Sofie hösten 2006 för ett sabbatsår. Mötet med ”den andre”, den som inte delar hennes tro och övertygelser, skulle bli en djupt berikande erfarenhet. Syster Sofie beskriver poetiskt och personligt sina intryck av judendomen.

Våga visa vägen till en tro som bär
Den tredje boken vi vill tipsa om den här gången är Alf B Svenssons och Cilla Stjernbergs lilla bok ”Våga visa vägen till en tro som bär” som getts ut av Libris förlag.
Boken tar upp den oerhört viktiga frågan om hur vi som räknar oss som kristna ska kunna förmedla vår tro till våra barn. Det finns inga färdiga svar på det, men boken tar upp en rad frågor som vi nog varit väldigt dåliga på att tala om. I förordet skriver författarna: ”Detta är ett försök att skriva den bok vi saknat och önskar att vi själva hade läst när vi blev föräldrar – en bok vi tror att du också saknat.”
Boken är indelad i korta kapitel och tar upp en rad väsentliga frågor. Den som vill ha färdiga svar och standardlösningar har ingen nytta av att läsa den, men som diskussionsunderlag och tankeväckare har den sin funktion.

De vågade allt av Mary Craig.
Hon skriver om kristna personer som fick ge sina liv som martyrer för att rädda andras liv, få ut sanningen och kämpa mot rasism under 1900-talets Europa och USA. Personer som tas upp är bland andra Martin Luther King och Dietrich Bonhoeffer.
Boken har några år på nacken men är inspirerande och väl värd att läsa! Den finns inläst att låna på daisy från TPB.
Böcker av C.S. Lewis
Böcker om landet Narnia. Här är temat kampen mellan ont och gott från skapelsen av Narnia till den sista striden. Lewis har också skrivit tre böcker i kategorin science fiction; de heter ”Utflykt från tyst planet”, ”Perelandra” och ”Vredens tid”. Böckerna hör ihop som en trilogi men kan också läsas var för sig. Den sista boken, ”Vredens tid”, handlar om ett utomjordiskt ondskefullt angrepp i vår värld. Boken är mycket fascinerande och spännande och inte minst tankeväckande.

I år har de tre science fiction-böckerna nyproducerats i punktskrift och kan lånas från TPB som envägslån, vilket betyder att man får behålla böckerna. Sedan tidigare finns de också att låna som talbok i DAISY-format.

C S Lewis drabbades av Gud mitt i livet. Det gäller också två svenska journalister som beskriver hur detta kom att förändra deras liv:
Carolina Johansson skriver delvis i dagboksform, där hennes möte med Gud vävs samman med beskrivningen av hur hennes mor drabbas av sjukdom och så småningom dör. Boken heter ”bråkdelen av en sekund” och har nyligen blivit inläst som talbok.
Elisabeth Sandlund har skrivit två böcker om sin plötsliga omvändelse och följderna av den upplevelsen. Hennes böcker innehåller också råd till den som söker en tro eller vill veta mer om kristen tro. Böckerna heter ”Drabbad av det oväntade” och ”Fortsättning följer”. Båda finns som talbok.
Ann Heberlein har skrivit flera uppmärksammade böcker och har nyligen hörts i ”Tankar för dagen” i Sveriges Radio P1. Hon är teologie doktor i etik och är verksam vid Lunds universitet. Hon har skrivit ”En liten bok om ondska” som tar upp frågor kring förutsättningar för ondska och formulerar svar på hur man kan förklara och hantera detta. Hon tar upp aktuella händelser och personer som exempelvis Knutby och Anders Eklund. Det här är ingen lättsam sommarläsning men en mycket läsvärd bok för den som är inställd på att bli engagerad och kanske ibland provocerad.
Som vanligt när det gäller talböcker, lånar man dem genom sitt lokala bibliotek. Har man fått möjligheten att själv ladda ner böcker till sin dator, så är alla nämnda böcker tillgängliga den vägen också.
God läsning och trevlig sommar önskar Lars-Ove Arnesson

 

Fallet Jesus av Lee Strobel
”Fallet var solklart. Dixon hade skjutit polisinspektör Scanlon efter ett grannbråk där polisinspektören hade försökt ingripa. Dixon var en sedan tidigare känd bråkmakare som suttit inne för inblandning i ett skottdrama. Polisinspektören hade skjutits med ett skott och just ett skott hade avfyrats med Dixons vapen, som var fullt med hans fingeravtryck och det hade dessutom rätt kaliber. De fakta man kände till pekade i en och samma riktning: Dixon var skyldig.”
Ungefär så inleds boken ”Fallet Jesus” av Lee Strobel. Fallet som beskrivs betraktades som ett rent rutinfall av Lee, som jobbade som journalist på the Chicago Tribune med bevakning av domstolar som specialitet. Det visade sig emellertid att nya fakta framkom via en uppgiftslämnare, och när man betraktade helheten fanns det en förklaring som bättre passade in på samtliga fakta. Utan att avslöja hela historien kan jag meddela att Dixon blev frikänd. Men vad har nu detta med Jesus att göra? Det Lee ville visa med berättelsen är att man kan sammanställa fakta så att de pekar i mer än en riktning. Delvis på grund av de fördomar Lee hade om Dixon tycktes förklaringen vara självklar. Luckor eller frågetecken i teorin om att Dixon var skyldig var det lätt att bortse ifrån, när förklaringen tycktes stämma in på den bild han redan hade. Men när han bytte ut sina glasögon av fördomar, mot ett försök att vara objektiv, såg han fallet i ett nytt ljus. Denna princip använder Lee sedan när han bestämmer sig för att gå igenom fallet Jesus. Efter att levt större delen av sitt liv som tvivlare och ateist, började han att systematiskt gå igenom för och emot i fallet Jesus efter att hans fru Leslie hade blivit kristen. Den positiva förändring han såg i hennes liv sporrade honom att noga undersöka vad man vet och inte vet om Jesus och uppståndelsen. Han kände att han måste gå till botten med de fakta som talade för och emot kristendomen och gav sig in i fallet med mer energi han ägnat åt något annat reportage dittills i karriären. Han börjar i del 1 med att undersöka dokumenten, d v s evangelierna och han samtalar med några av USA:s främsta forskare och teologer på olika områden och får svar på frågor som: Kan vi lita på texterna om Jesus? Har texterna förvanskats? Är historiens Jesus samma som trons Jesus? Samtalen förs i intervjuform och Lee som ännu inte var en troende gör sitt yttersta för att hitta svagheter och få intervjuoffren på fall.
I del 2 går han igenom Jesu identitet och anspråket på att han var Guds son och i del 3 avhandlas uppståndelsen på samma sätt. Varje gång intervjuar han en person som är framstående och kunnig inom respektive ämnesområde. Det faktum att Lee inte är troende när han skriver boken gör att han ställer de svåraste frågorna han kan komma på, och denna motsättning gör att boken blir mycket spännande och nyttig att läsa för både den som tror och den som inte har en tro. Dessa frågor om evangeliernas trovärdighet, Jesu identitet och uppståndelsen är kärnfrågor i kristen tro som det är utomordentligt viktigt att man har en korrekt uppfattning om när man ska ta ställning. Har Jesus uppstått eller är det bara en myt som lärjungarna hittade på för att de inte ville acceptera att Jesus var död? Svaret på den frågan är ju faktiskt avgörande för varje människa!
Sammantaget tycker jag att det är en mycket intressant bok som jag läst om flera gånger, och varje gång har jag känt mig upplyft och stärkt i min tro. Med andra ord kan jag varmt rekommendera boken och jag hoppas att du finner den lika spännande och intressant som jag!Richard Adeström

 

Ögonblick som förändrar livet av Annika Östberg
Annika Östberg skriver om sitt liv från den trygga uppväxten i Sverige via droger, kriminalitet och 28 år i fängelse i USA till att få komma hem till Sverige igen och slutligen bli frigiven.
När Annika var 12 år tvingades hon att flytta med sin mamma till USA och den man hon träffat där. Hon fick börja i en skola som hon upplevde som snobbig, man skulle ha speciella märkeskläder för att passa in, och hon behärskade inte heller språket varför hon hamnade utanför. Hon hittade då andra vänner som experimenterade med droger vilket blev en inkörsport till rebelliskhet och kriminalitet. Det kulminerade med att hon var med när hennes man sköt ihjäl en polis. Hennes man tog sedan livet av sig i häktet men hon fick alltså sitta 28 år i ett mycket tufft fängelse i Kalifornien. Annika funderar i boken över vilka val hon gjort och vart de ledde henne. Vi får också följa hennes väg till en tro på en kärleksfull och barmhärtig Gud. En mycket gripande och sann bok.
Finns som Daisy och som punktskrift hos MTM. Ronny Gilderskär

Narnia C S Lewis
Den klassiska serien om barnen som kommer till sagolandet Narnia och träffar den onda häxan och det goda lejonen Aslan. Böckerna riktar sig till barn men är väl värda att läsa i alla åldrar. Kopplingen till Bibeln är inte svår att dra och läsningen kan därför ge fördjupad förståelse av Bibelns budskap.
Böckerna finns som ljudbok att köpa på bokhandlar. Finns även som daisy och punkt att låna på TPB.

Ett brustet halleluja av Tomas Sjödin
Sjödin tar oss med på sin resa bland kyrkklockor, både konkret och djupa reflekterande paralleller till tro och existentiella frågor.
Boken finns som ljudbok i bokhandeln, inläst av författaren själv. Den finns även på Daisy och punktskrift att låna hos TPB.
Tips av Tina Hanson

Kryddad olja av Ylva Eggehorn, är en annan bok som jag tycker mycket om. Den finns både som talbok i Daisyformat och som ljudbok.
Tips av Eva Fridh

Gud kan bara älska av Broder Roger av Taizé
Ger hopp och styrka i tron
Tips av Eva Fridh

Bibeln på 100 minuter
Superbra sammanfattning
Tips av Eva Fridh

Jesus jude rebell Gud? av Sören Wibeck
Tips av Eva Fridh

Barnens Bibel
jättebra ifall man inte förstår något i den vanliga Bibeln
🙂 Tips av Eva Fridh

 

How to read the Bible for all its worth Av: Fee, Gordon. Språk: Engelska Bibelkommentar som vill ge möjlighet för var och en att läsa och förstå Bibeln, utan akademiska kunskaper. Det här är den fjärde förbättrade utgåvan av kommentaren. Förbättringar som gjorts är bland annat moderniserat språk, texthänvisningarna är placerade på ett sätt som underlättar läsningen av texten, uppdaterad litteraturlista. Kommentaren täcker alla bibelböckerna och berör alltifrån översättningsproblem till olika litterära genrer.