Den Tanzaniaresa som var planerad, bokad och klar att genomföras hösten 2020 blev uppskjuten i väntan på att pandemin skulle lägga sig. Nu tar vi upp planerna på nytt med hoppet och tron att den ska kunna göras nu i oktober/november 2022. För några i den ursprungliga resegruppen har möjligheterna förändrats och några platser blivit lediga. För dig som är intresserad och nu till hösten har möjlighet så öppnar sig därför en ny chans att bli med på denna resa ! 

Här följer relevant information att ta del av för dig som är intresserad. Snarast behöver vi din intresseanmälan både inför resans fortsatta planering och senast den 15 april behöver du som får en plats söka om bidrag hos Lars Norrmans fond. 

PRELIMINÄRT UPPLÄGG FÖR RESAN 
I dagsläget är datum ej helt spikade men blir under 12 dagar i månadsskiftet oktober-november. 

Preliminärt startar resan en lördag med avresa från Arlanda.  Det blir först några dagar i Arusha för att träffa de som arbetar på Kibreli Educationcenter for the Blind, som Syskonbandet varit med att stödja ända sedan dess start. Vi deltar i gudstjänst och vi får också uppleva landets natur och ursprungskultur genom bland annat besök i massajby. För intresserade kan det även bli en dags safari med chans att se eller höra ”The big five”. Sedan åker vi vidare till Tabora, vilket är en heldags bilresa, ca 11 timmar med pauser. I Tabora besöker vi Glädjens skola som är själva ursprunget till Syskonbandets mission i Tanzania och vi träffar medlemmar i vår systerförening TCAB, en tvådagars gemensam konferens. Det blir sedan bilresa tillbaka till Arusha för att ta flyget hem. 

FÖRVÄNTNINGAR 

Förväntan på resan i helhet är att den blir fantastisk och ett starkt minne för livet såväl i upplevelser av för oss annorlunda natur, kultur, smaker, dofter, ljud och möten med människor, gamla och nya vänner ! Samtidigt ska du vara inställd på att detta inte är någon semesterresa utan standarden är förhållandevis låg och det är en missions-/studieresa där alla bidrar på sitt sätt och syftet med resan är större än de 12 dagarnas upplevelser. Alla deltagare måste vara i god fysisk och psykisk form då det är en ganska krävande resa. På en del platser kan det vara GANSKA primitiva levnadsförhållanden. Ingen kan räkna med eget rum utan ofta är det dubbelrum och det kan hända att du ibland behöver dela rum med flera stycken i gruppen. Du måste också vara beredd att äta den traditionella afrikanska mat som serveras. Syskonbandets förväntan på denna resa är att fördjupa relationen med de verksamheter vi stödjer i Tanzania och engagerade personer för dessa, att relationen och intresset för dessa ska sprida sig inte bara till resenärerna utan också till andra i våra föreningar, i Sverige och i Norge. Tanken är att vi ska dokumentera resan på olika kreativa sätt och ge andra här hemma möjligheten att följa våra upplevelser. Det blir kul ! 

LEDSAGNING 

Behovet av ledsagning varierar. Det finns inte en egen ledsagare åt var och en men det finns ledsagare för alla utifrån behov. Ofta kommer du kunna ledsagas av samma person men av praktiska skäl kan det ibland behöva skifta. Du som är med i uppdraget som ledsagare är det inte enbart åt din eventuella partner eller vän utan ska vara beredd att ledsaga någon mer. 

DELTAGARAVGIFT OCH BUDGET 

5 000 kr. i egen deltagaravgift. En förutsättning för att resan ska bli av är att vi beviljas anslag från olika fonder då detta är ett mycket dyrt arrangemang. De enskilda synskadade resenärerna förväntas alltså söka bidrag från olika fonder för att på så sätt bidra till att täcka de gemensamma kostnaderna. Vilka fonder som finns att söka och ett underlag med bland annat detaljerad kostnadsberäkning att använda kommer du få information om och vi kan gärna också ge varandra tips på fonder. 

Resekostnaden per person var tidigare beräknat till 15 000 kr. men blir nu troligen större p.g.a. skenande priser på somligt de senaste veckorna, varav du själv alltså står för 5 000 kr. Det som kan tillkomma och som du själv ansvarar för att ordna är din resa inom Sverige till och från flygplatsen, reseförsäkring, malariaprofylax och eventuell vaccination. Safaridag till Tarengiri kostar numera 2 000 kr. och vi har därför lagt detta utanför de gemensamma kostnaderna och är istället möjligt att lägga till för den som önskar göra denna upplevelse och för andra kan det exempelvis bli en shoppingdag i Arusha istället.  

ANMÄL INTRESSE 

Meddela snarast ditt intresse för denna resa till Tina på kansliet och i början av april får du besked om du har en plats. Undrar du något så skriv eller ring antingen Tina Strömberg eller Enar Olsson som i huvudsak planerat resan. Enar nås på enar.valfrid.olsson@gmail.com och 070-914 82 04. Tina nås på tina@syskonbandet.se och 08-641 30 95.